rohlíky, housky
Těsto na domácí housky, rohlíky
50dkg mouky (25 dkg hladké + 25 dkg polohrubé) ,1/4 l vody, 1 vejce, 10 dkg Hery -
rozpustit, 25 g kvasnic, 1 kávová lžička cukru ,1 kávová lžička soli, na posyp: mák, hrubá sůl, vajíčko na potření .Z vlahé vody, kvasnic a cukru uděláme kvásek. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Necháme vykynout a upleteme housky (rohlíky, bulky). Znovu necháme na plechu kynout cca 30 minut, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme a upečeme. Já peču na 200 st.C do zlatavé barvy. Z tohoto těsta můžeme udělat i sladké housky a to tak, že do těsta dáme asi 10 dkg cukru . Pak ale povrch nesolíme, ale jen pomakujeme.